Clubhouse Motocyklowy

Pomysł na lokal usługowy, przydzielony pod wynajem klubu motocyklowego. Pomieszczenie w stanie zastanym jest w całości pustą, niewykończoną salą, z osobną toaletą. W lokalu są 3 wejścia, dwa od frontu i jedno od strony zaplecza. Po przeprojektowaniu wnętrza, pozostawiłam jedno duże wejście główne od frontu, umieszczone w przeszklonej fasadzie. Ze względu na ogromną powierzchnię jak i wysokość lokalu, zostawiłam duże przeszklone kurtyny, przez które wpada światło dzienne.

W głównej sali, stworzyłam bar, z wydzielonymi miejscami do przesiadywania. Aby zwiększyć ilość miejsc siedzących, zaprojektowałam antresolę, na którą prowadzą schody. Pełni ona również funkcję dekoracyjną. Pod antresolą stworzyłam toaletę dla gości. Od strony barowej, przewidziałam miejsce obrad członków klubu. Pokój ten ma osobną toaletę, z prysznicem. Prowadzi tam osobne wejście wkomponowane w ścianę barową. Do pomieszczenia prowadzą wielkie żeliwne drzwi sejfowe, mają one podkreślić specyfikę pomieszczenia ukrytego za nimi.

Całość zachowana jest w klimacie steampunk, wnętrze charakteryzuje surowość i industrialny wygląd. Na posadzce zastosowałabym posadzkę anhydrytową, samopoziomującą, na ścianach starą cegłę. Znajduje się tu sporo żeliwnych i stalowych elementów, jak chociażby antresola, konstrukcje do zawieszania lamp pod sufitem czy dekoracje. Sam bar, jako najistotniejszy element tego wnętrza, wymyśliłam ze starego kontuaru, przyozdobionego starymi zardzewiałymi częściami mechanicznymi.

Ścianę za barem tworzą ogromne witryny drewniane, zakomponowane tak by tworzyły jedną linię z ciężkimi, żeliwnymi drzwiami, które prowadzą do pomieszczenia gospodarczego. Nad barem zawieszony jest motocykl w ramach dekoracji, drugi stoi pod schodami, pełniąc tę samą funkcję. W toaletach by uwypuklić styl wnętrza, wszelkie instalacje są widoczne, ceramika jest starego typu, miski klozetowe z górnopłukami, rury miedziane, umywalki podwieszone, wpuszczone w stare opony oraz lustra by optycznie zwiększyć wnętrze.

 

13600328_1158638314187694_3922253857342753781_n

13590316_1158638297521029_8163642709176921376_n13567182_1158638147521044_3520391710811355846_n13615033_1158638014187724_2078057442149823673_n

Projekt nie został zrealizowany, jest on moją autorską wizją, tego specyficznego miejsca. Wizualizacje są tylko poglądowe, by zobrazować klimat i charakter wnętrza.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close